Quantcast
Channel: Pagina orasului Ludus, judetul Mures, Romania, cod postal 545200, informatii utile, imagini din oras, noutati, stiri locale, partener media Radio Transilvania Ludus. Director firme locale: societatile din orasul Ludus cu informatii
Viewing all 122 articles
Browse latest View live

LA LUDUŞ, ÎN AŞTEPTAREA LUI MOŞ NICOLAE !

$
0
0

 

 

                        

 

 

Miercuri, 5 noiembrie 2012, la iniţiativa directoarei Gradinitei "Casuta Fermecata", prof. Carmen Petac, sute de preşcolari şi elevi de la grădiniţele cu program normal şi program prelungit şi din clasele primare ale celor trei şcoli gimnaziale din oraşul Luduş şi-au dat întâlnire, în parcul din faţa Primăriei, cu darnicul Moş Nicolae, deschizătorul sărbătorilor creştine de iarnă.

 

 

                        

 

 

Pentru bucuria lor şi a Sfântului Ierarh Nicolae copiii au împodobit, ajutaţi  de doamnele lor educatoare şi de părinţi, şase brăduţi, cu beteală, ghirlande multicolore, medalioane, cristale de gheaţă, mănunchiuri din conuri de brad, pacheţele de mărimi diferite, confecţionate în orele de abilităţi practice.

 

 

                        

 

 

Juriul, alcătuit din prof. Pall Fogoroşi Olga, de la Clubul Copiilor, Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” şi eleva Raluca Sălcudean, din clasa a X-a a Liceului Tehnologic, au apreciat că toate grupurile de preşcolari şi elevi care au împodobit brăduţii merită să fie premiate cu diplome speciale pentru că au respectat tradiţia creştină, dar şi actualele criterii de originalitate.

 

 

                       

 

 

Ajutoul lui Moş Nicolae, primarul oraşului Luduş, Ioan Cristian Moldovan i-a felicitat pe copii, le-a urat sărbători fericite şi i-a sfătuit să fie cuminţi şi harnici, să asculte de sfaturile părinţilor, să înveţe cu râvnă, pentru că învăţătura din şcoală va fi cea mai valoroasă bogăţie a lor pe tot parcursul vieţii. La despărţire, Ioan Cristian Moldovan, Liviu Botezan, Ovidiu Pop, Sorinel Tripon, Daniel Şofron si invitatii lor au dăruit copiilor voluminoase pachete cu citrice şi dulciuri. Brăduţii împodobiţi de copii vor putea fi admiraţi de luduşenii de toate vârstele până după Bobotează.

 

 

 

 

                                                                                  A CONSEMNAT,

                                                                              MIRCEA GHEBOREAN

 

 


SCRISOARE CATRE “MOS NICOLAE”…

$
0
0

 

 

                  

 

 

Mos Nicolae, te rog sa ai grija de prietenii mei… Sunt maturi, dar in suflet sunt tot niste copii !
Ai grija si de ghetutele lor !!! Fii generos, asa cum sunt si ei !!! Ai grija si de visele lor si nu le trimite nuieluse !!! Ai grija ca ranile din sufletele lor sa se vindece !!!
Sa le spui ca sunt oameni care ii iubesc, dar nu stiu cum... sau... nu pot sa-si exprime sentimentele !!!

Ai grija sa le spui sa invete sa se ierte pe ei insisi intai, si apoi sa-i ierte si pe cei din jurul lor !
Da-le putere sa treaca peste toate greutatile, sa poata culege flori rasarite din lacrimile cazute... ieri ! Stii ce e mai greu de suportat ? Singuratatea !!! Prietenii mei nu vor sa le daruiesti case, masini, vacante, calatorii… toti isi doresc un singur lucru ! Sa fie iubiti !!! Ai grija sa le zambeasca... inima ! Adu-le aminte sa nu uite nici o clipa de dragostea fata de cei de langa ei !!!
Daca ar sti toti ca, un simplu gest... unul mic... sau unul foarte mic, dar pornit din suflet, poate aduce in inima cuiva o imensa bucurie... ce bine ar fi !!!
As vrea ca azi sa ninga, cu fulgi mari, sa fie orasul imbracat in zapada pufoasa… totul sa fie o feerie… totul, sa fie rupt dintr-o poveste !!! Si din povestea asta sa fac parte si eu ...si voi, dragii mei prieteni,... si sa va pot multumi de o mie de ori pentru gandurile voastre, pentru cuvintele voastre... pentru trairile voastre... pentru lacrimile voastre !!!
Pentru mine e de ajuns darul pe care l-am primit deja… PRIETENIA SI IUBIREA, DIN INIMA !!!

 

 

 

 

                                                      Echipa Ludus ON LINE si echipa Radio TRANSILVANIA

 

 

 

N.R. - Multumim Felicia si priveste afara la peisajul hibernal de poveste !!! Dorinta ta s-a implinit...

 

 

 

Primim la redactie si… dam mai departe !!! MESAJ CĂTRE ROMÂNII CU DREPT DE VOT !

$
0
0

 

 

MESAJ CĂTRE ROMÂNII CU DREPT DE VOT

 

ROMÂNI!

 

Vă scriu, să vă reamintesc că aveţi drepturi. Vă scriu, pentru că ştiu cât de supăraţi şi umiliţi sunteţi din cauza votului de la Referendum. Vă scriu, pentru că am dreptul la liberă exprimare si pentru că nu mai vreau, ca doar o parte dintre noi, să ne decidă soarta pentru următorii patru ani. Vă scriu, pentru că sunteţi frumoşi, buni, toleranţi, poate prea toleranţi uneori,pentru că vreau să participaţi activ la prefigurarea viitorului copiilor şi nepoţilor noştri. Vă scriu, pentru că suntem un popor puternic, un popor care a fost prin jertfă de sânge, apărătorul Europei apusene.

               

ROMÂNI!

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului,de la a cărei adoptare de către Adunarea Generala a  Naţiunilor Unite,  se împlinesc la 10decembrie 2012, 64 de ani, la articolul  21 prevede:

1”.Orice persoană are dreptul să participe la conducerea treburilor publice ale ţării sale, fie direct, fie prin intermediul unor reprezentaţi liber aleşi.

2………..

3.Voinţa poporului este baza puterii de stat, această voinţă trebuie să fie exprimată prin alegeri oneste care trebuie să aibă loc periodic, prin sufragiu universal egal şi prin vot secret sau după o procedură echivalentă care să asigure libertatea votului.” .România, a ratificat acest document şi a înscris acest drept în Legea fundamentală a tării, Constituţia.

 

ROMÂNI!

Sunteţi puternici! Puteţi demonstra acest lucru printr-o participare masivă la vot, în 9 decembrie. Avem în România putere legislativă reprezentativă. Aceasta înseamnă ca fiecare dintre noi este puternic în măsura în care îl legitimează pe cel pe care îl doreşte să facă parte din Parlament, cu cât mai multe voturi. Ne dorim un stat democratic. Dar, oare ştim toţii ce înseamnă democraţie? Înseamnă, puterea poporului. Termenul vine de la cuvintele greceşti:demos= popor şi kratos=putere. Această putere se exprimă prin vot.

 

ROMÂNI!

Nu îndrăznesc să vă cer cu cine să votaţi. Ar fi ceva incorect din partea mea. Îndrăznesc să va rog să votaţi pe 9 decembrie. Regula democraţiei spune clar, că minoritatea se supune majorităţii. Desigur, fiecare partid înscris în cursa electorală îşi doreşte să ajungă la putere. Acest lucru este normal. Pentru a ajunge la putere, fiecare partid ne „curtează”, încercând să ne demonstreze că sunt mai buni candidaţii lui comparativ cu ai celorlalţi.

 

 

                                                               

 

 

ROMÂNI!

Sunteţi inteligenţi! Sunteţi capabili să vă hotărâţi soarta pe 9 decembrie! Gândiţi, care vă sunt aşteptările, ce vă doriţi pentru voi, pentru copiii şi nepoţii voştri şi acordaţi credit acelor oameni care credeţi că pot face legi bune, legi care să nu poată fi interpretate după bunul plac al cuiva, legi bune pentru poporul român şi pentru România, nu pentru o clică de profitori. Nu vreau să spun că toţi cei din precedentele parlamente au fost interesaţi doar de situaţia lor. Nu, au fost mulţi şi din aceia care s-au zbătut pentru cei care i-au trimis acolo. Din păcate,se pare că au fost nevoiţi să se retragă atunci când au constatat că riscă să-şi piardă demnitatea, dacă nu se alătură unora care nu aveau ce căuta acolo.

 

ROMÂNI!

Majoritatea parlamentară va avea cel mai mare cuvânt de spus în ceea ce priveşte Puterea executivă (Guvernul), cel care va lua masuri pentru noi şi pentru ţară. De aceea, va rog, trimiteţi în Parlament, oameni cu viziune, credibili, oameni dedicaţi intereselor neamului, oameni care să vină să ia pulsul comunităţilor pe care le reprezintă şi după ce au fost aleşi, oameni care să aibă curajul să se manifeste în numele nostru cu demnitate. Este vremea, să nu mai stăm indiferenţi, este vremea, să arăm aceasta Europei, S.U.A şi altora.

 

                ROMÂNI!

La 9 decembrie 2012, participaţi în număr cât mai mare la vot! Puneţi ştampila în mijlocul chenarului, pe acea persoana căreia vreţi să-i acordaţi încrederea. Faceţi ca prin prezenţa mare în secţiile de votare, să avem un rezultat clar, corect şi de necontestat. Nu uitaţi! Participarea la vot este un drept câştigat cu preţul sângelui în decembrie 1989. Morţii noştri de atunci strigă prin mine: ajung 22 de ani de suferinţe şi umilinţe! Aceştia, nu îţi cer să mori cum au făcut-o ei, îţi cer să fii un bun cetăţean, să participi la vot, să te bucuri de acest drept şi să înţelegi că prezenţa ta reprezintă o obligaţie morală. Dumnezeu, să ne ajute să alegem o clasă politică demnă de încrederea noastră şi capabilă să înfăptuiască dezideratele secolului în care trăim! Dumnezeu să ocrotească România! Dumnezeu, să ne ocrotească pe toţi românii, oriunde ne-am afla!

 

 

                                                                                                                                 Luduş, 3 decembrie 2012                    

 

 

 

 

                                                                                      Prof. Ana Pandrea,

                                                         Formator pentru drepturile omului şi ale copilului

 

 

Doliu la Primăria Luduşului. Consilierul local Cristina Dancu a trecut în lumea celor drepţi !

$
0
0

 

 

                                                                

 

 

Cristina Dancu (47 ani), consilier local al Consiliului Local Luduş din partea PSD si director al Scolii Gimnaziale nr. 1 din Luduş, a decedat vineri, 7 decembrie, după ce a suferit un infarct ce a necesitat transportarea de urgenţă la spital, dar in ciuda tuturor eforturilor medicilor, a trecut în nefiinţă.

 

Cristina Dancu s-a nascut pe 25 februarie 1965,si-a desfasurat activitatea la Spitalul Orasenesc “Dr. Valer Rusu”, apoi in invatamant la Centrul de Plasament, la Scoala Gimnaziala 1 din Luduş, la Casa de Cultura “Pompeiu Harasteanu” si de la 1 septembrie, ca director al Scolii Gimnaziale nr. 1 din Luduş. Din iunie 2012 a fost aleasa consilier local pe listele USL.

 

“Deplâng plecarea prematură spre cele veşnice a bunei noastre prietene Cristina Dancu, o persoana deosebit de generoasa, corecta şi demna, căruia îi vom purta întotdeauna frumoase amintiri. Sincere condoleanţe familiei sale.” ne-a declarat Cristian Moldovan, primarul orasului Ludus.

 

Şi Consiliul Local Luduş a transmis, printr-un comunicat de presă, condoleanţe familiei indoliate: “Consiliul Local Ludus îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia celei ce a fost Cristina Dancu – colega noastra – plecata mult prea devreme dintre noi. Transmitem pe această cale sincere condoleanţe familiei îndurerate şi ne rugăm pentru odihna veşnică a sufletului celei dispărute. Dumnezeu să o ierte!“

 

 

Condoleante familiei greu incercate !

 

 

 

 

                                              Colectivul redactional Ludus ONLINE si Radio TRANSILVANIA.

 

 

Unde voteaza ludusenii ?

$
0
0

 

 

                                                    

 

 

Pentru alegerile parlamentare care au loc la 9 decembrie, cei 17.742 de locuitori ai oraşului Luduş care au drept de vot sunt arondaţi la 11 secţii de votare numerotate de la 163 la 173. Iată, delimitarea secţiilor de votare.

Secţia de votare nr. 163 de la Casa de Cultură va primi locuitorii din străzile Zăvoiului, Viitorului şi Pieţei. La Şcoala Generală „Ioan Vlăduţiu” sunt organizate două secţii de votare: nr. 164 (în sala de protocol) pentru străzile Independenţei, Aleea Parcului, Brânduşei, B-dul 1 Dec. 1918 şi Uzinei de Apă; şi nr. 165 (în sediu) pentru străzile Viorelelor, Salcâmilor, Dobrogea, Ciocârliei, Lalelelor, Liliacului, Răsăritului, Castanilor, Nouă, Rozelor, Grădinilor, Mioriţei, Pajiştei, Brusturului, Zorilor, Crinului, Panseluţelor. La Grupul Şcolar Industrial vor vota cetăţenii din străzile Policlinicii, Ghioceilor, Lăcrămioarei, Bradului, Ioan Vlăduţiu. La Grădiniţa „Căsuţa fermecată” sunt arondate străzile Garofiţei, Rândunelelor, Aţintişului, Pietrei; la Grădiniţa din str. Crinului vor merge alegătorii din str. Libertăţii, 1 Mai, Recoltei, Trandafirilor, Topitoriei, Fabricii, N. Grigorescu, I.Th. Olteanu, Gării, Feroviarilor, Şepşi Lájos, Magnolia, iar la Grădiniţa din str. Vânătorilor vor vota cetăţenii din străzile: Vânătorilor, Piaţa Unirii, Plopilor, Crângului, Mureşului, Gh. Bariţiu, Lămâiţei, Cinema, Amurgului, Dealului, Bujorilor, Grecilor, Mică, De Sus, A. Iancu, Bisericii, Florilor, Oarba, Cioarga.

La Şcoala Generală nr. 1 sunt organizate două secţii de votare, nr. 170 pentru străzile Republicii, Tineretului, Tâmplarilor, Primăverii, 8 Martie, Sub Pădure, Turzii şi nr. 171 pentru străzile M. Eminescu, Izvorului, Câmpului, Morii, Traian, Dorului, Viilor, Frăgarilor, A. Vlaicu, Mărăşeşti.

Faţă de alegerile locale din vara acestui an, singura modificare este apariţia străzii Panseluţelor în circuitul electoral.

Locuitorii din cartierele Gheja şi Roşiori votează la Căminele Culturale respective.

 

 

 

 

 

                                                                                         A CONSEMNAT,

                                                                                IOAN ANDREIU BORGOVAN

 

 

 

17,92 % dintre ludusenii care au drept de vot au fost prezenti la urne, pana la ora 14 !

$
0
0

 

 

                                                                

 

 

17,92 % dintre ludusenii care au drept de vot au fost prezenti la urne, pana la ora 14 !

 

Conform datelor primite de la BEJ Mures, procentul ludusenilor prezenti la vot pana la ora 14 arata asa:

 

ORA 14, Luduş  - 17,92 %

 

Sectia 154 - 1 – Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” , Luduş B-dul 1 decembrie 1918, nr.26 – 13,86 %

Sectia 155 - 2 - Şcoala Generală „Ioan Vlăduţiu”(sala de sport), Luduş, str. Crinului nr.2 – 16,85 %

Sectia 156 – 3 - Şcoala Generală „Ion Vlăduţiu” (în sediu), str. Crinului nr.2 – 18,41 %

Sectia 157 - 4 - Grupul Şcolar Industrial, Luduş, str. Crinului nr.4 – 20,54 %

Sectia 158 - 5 - Grădiniţa „Căsuţa Fermecată”, Luduş, str.Rândunelelor, Luduş, nr.3 bis – 19,80 %

Sectia 159 – 6 - Grădiniţa cu program normal, Luduş, str. Crinului, nr.38 – 18,90 %

Sectia 160 - 7 - Grădiniţa cu Program Prelungit, Luduş, str. Vânătorilor, nr.31 – 17,33 %

Sectia 161 - 8 - Şcoala Generală nr.1(sala de sport), Luduş, str.Republicii, nr.55 – 15,79 %

Sectia 162 - 9  - Şcoala Generală nr.1(sediu), Luduş, str.Republicii nr.55 – 21,00 %

Sectia 163 - 10 - Căminul Cultural Gheja, str.Păcii – 21,46 %

Sectia 164 - 11 - Căminul Cultural Roşiori, str. Şcolii – 12,52 %

 

 

 

 

                                                                                     A CONSEMNAT,

                                                                                     DAN LUDUSAN

 

 

 

31,87 % dintre ludusenii care au drept de vot au fost prezenti la urne, pana la ora 17 !

$
0
0

 

 

                                                               

 

 

31,87 % dintre ludusenii care au drept de vot au fost prezenti la urne, pana la ora 17 !

 

Conform datelor primite de la BEJ Mures, procentul ludusenilor prezenti la vot pana la ora 17 arata asa:

 

ORA 17, Luduş  - 31,87 %

 

Sectia 154 - 1 – Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” , Luduş B-dul 1 decembrie 1918, nr.26 – 25,24 %

Sectia 155 - 2 - Şcoala Generală „Ioan Vlăduţiu”(sala de sport), Luduş, str. Crinului nr.2 – 32,08 %

Sectia 156 – 3 - Şcoala Generală „Ion Vlăduţiu” (în sediu), str. Crinului nr.2 – 33,20 %

Sectia 157 - 4 - Grupul Şcolar Industrial, Luduş, str. Crinului nr.4 – 36,58 %

Sectia 158 - 5 - Grădiniţa „Căsuţa Fermecată”, Luduş, str.Rândunelelor, Luduş, nr.3 bis – 30,36 %

Sectia 159 – 6 - Grădiniţa cu program normal, Luduş, str. Crinului, nr.38 – 31,95 %

Sectia 160 - 7 - Grădiniţa cu Program Prelungit, Luduş, str. Vânătorilor, nr.31 – 32,48 %

Sectia 161 - 8 - Şcoala Generală nr.1(sala de sport), Luduş, str.Republicii, nr.55 – 26,76 %

Sectia 162 - 9  - Şcoala Generală nr.1(sediu), Luduş, str.Republicii nr.55 – 33,93 %

Sectia 163 - 10 - Căminul Cultural Gheja, str.Păcii – 43,16 %

Sectia 164 - 11 - Căminul Cultural Roşiori, str. Şcolii – 24,09 %

 

 

 

 

                                                                                     A CONSEMNAT,

                                                                                     DAN LUDUSAN

 

 

 

40,95 % dintre ludusenii care au drept de vot au fost prezenti la urne, pana la ora 19 !

$
0
0

 

 

                                                           

 

 

40,95 % dintre ludusenii care au drept de vot au fost prezenti la urne, pana la ora 19 !

 

Conform datelor primite de la BEJ Mures, procentul ludusenilor prezenti la vot pana la ora 19 arata asa:

 

ORA 19, Luduş  - 40,95 %

 

Sectia 154 - 1 – Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” , Luduş B-dul 1 decembrie 1918, nr.26 – 37,22 %

Sectia 155 - 2 - Şcoala Generală „Ioan Vlăduţiu”(sala de sport), Luduş, str. Crinului nr.2 – 40,85 %

Sectia 156 – 3 - Şcoala Generală „Ion Vlăduţiu” (în sediu), str. Crinului nr.2 – 41,58 %

Sectia 157 - 4 - Grupul Şcolar Industrial, Luduş, str. Crinului nr.4 – 46,07 %

Sectia 158 - 5 - Grădiniţa „Căsuţa Fermecată”, Luduş, str.Rândunelelor, Luduş, nr.3 bis – 39,61 %

Sectia 159 – 6 - Grădiniţa cu program normal, Luduş, str. Crinului, nr.38 – 41,18 %

Sectia 160 - 7 - Grădiniţa cu Program Prelungit, Luduş, str. Vânătorilor, nr.31 – 40,19 %

Sectia 161 - 8 - Şcoala Generală nr.1(sala de sport), Luduş, str.Republicii, nr.55 – 33,45 %

Sectia 162 - 9  - Şcoala Generală nr.1(sediu), Luduş, str.Republicii nr.55 – 43,62 %

Sectia 163 - 10 - Căminul Cultural Gheja, str.Păcii – 53,23 %

Sectia 164 - 11 - Căminul Cultural Roşiori, str. Şcolii – 31,11 %

 

 

 

 

                                                                                     A CONSEMNAT,

                                                                                     DAN LUDUSAN

 

 

 


Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare din Mureş, date publicităţii, luni, 10 decembrie, la ora 13, dupa numărarea a peste 97% de secţii de votare din judeţ.

$
0
0

 

 

 

                                     

 

 

 

 

La Camera Deputaţilorşase candidaţi şi-au câştigat colegiile uninominale cu procente mai mari de 50% şi au devenit parlamentari: Kelemen Atilla (UDMR), Borbely Laszlo (UDMR), Cristian Chirteş (USL) şi Vasile Gliga(USL).

La Senat, au obţinut mai mult de 50% din voturi, şi implicit mandat de senator doi candidaţi, Marko Bela (UDMR) şi Alexandru Petru Frătean (USL).

 

Celelalte şase locuri de parlamentar, patru de deputat şi două de senator vor fi adjudecate după procesul de redistribuire. In ceea ce priveşte Luduşul clasamentul arată in felul urmator:

 

Colegiul 3 Senat:

 

Akos Mora (USL)                           49,0%

Csep Andrea Eva (UDMR)            17,8%

Petru Başa (ARD)                        17,7%

Valentin Precup (PP-DD)               11,2%

 

 

Colegiul 4 Camera Deputaţilor:

 

Manuel Butiulcă (USL)                  48,4%

Fodor Jozsef (UDMR)                   18,0%

Florin Urcan (ARD)                       16,9%

Mircea Ignat (PP-DD)                    11,8%

Ioan Avram Florin (PRM)                2,0%

 

 

 

Vom reveni cu amănunte şi cu rezultatele finale.

 

 

 

 

 

 

                                                                                     A CONSEMNAT,

                                                                                     DAN LUDUSAN

 

 

 

 

Loteria redistribuirii cu doua variante, in Mures !

$
0
0

 

 

                                 

 

 

Mandate redistribuite: 1 UDMR, 2 USL şi 1 ARD !

 

În urma redistribuirii, calculele îi indică învingători pe Kerekes Karoly (UDMR) care are 43,3% în Colegiul nr. 1, Florin Buicu (USL) cu 40,3% obţinute în Colegiul nr. 2, Manuel Butiulca (USL) cu 48,4% obţinute în Colegiul nr. 4 şi Anne Jugănaru (USL) care a obţinut 41,1% din sufragiile exprimate în Colegiul nr. 6.

Varianta 1 - Totuşi, există şanse mari ca mecanismul complex al redistribuirii voturilor să îl declare perdant pe unul din cei trei, la ultima reîmpărţire a voturilor. Astfel, al 12-lea parlamentar al judeţului Mureş va fi desemnat între candidaţii ARD Doru Oprişcan (12,0%, în Colegiul nr. 2), Florin Urcan (16,9%, în Colegiul nr. 4) şi Toader Stroian (17,6%, în Colegiul nr. 6), şansele cele mai mari avându-le actualul deputat Toader Stroian (ARD).

Varianta 2 - O altă variantă este următoarea: Vasile Gliga (USL), Cristian Chirteş (USL), Florin Buicu (USL), Borbely Laszlo (UDMR), Kelemen Atilla (UDMR), Kerekes Atilla (UDMR), Florin Urcan (ARD) şi Cristian Sefer (PP-DD) – toţi deputaţi, respectiv Marko Bela (UDMR), Alexandru Petru Frătean (USL), Akos Mora (USL) şi Marius Paşcan (ARD) – toţi senatori.

 

 

 

 

                                                                                   A CONSEMNAT,

                                                                                   DAN LUDUSAN 

 

 

La 22 de ani de la Revoluţie, Luduşul are un reprezentant in Parlamentul Romaniei. Florin Urcan, fostul primar de Luduş, a fost redistribuit deputat, în urma scrutinului din 9 decembrie.

$
0
0

 

 

                                                

 

 

Florin Urcan, fostul primar de Luduş, a fost redistribuit deputat, în urma scrutinului din data de 9 decembrie din partea ARD. Acesta a candidat în Colegiul nr. 4 al judeţului Mureş şi s-a clasat pe locul al doilea cu 4.204 voturi (17,23%), la o diferenţă semnificativă faţă de contracandidatul său Manuel Butiulcă din partea USL, care a obţinut 11.527 de voturi (47,26%).

Deoarece nici unul dintre competitorii înscrişi în lupta pentru fotoliul de deputat din acest Colegiu nu a obţinut majoritatea de 50 la sută plus unu din voturile valabil exprimate, mandatul de deputat a fost redistribuit şi conform acestui procedeu a revenit fostului primar de Luduş.

Asadar, marele perdant al scrutinului de duminică este Manuel Augustin Butiulcă (USL). Acesta a fost votat în colegiul său de 11.527 de alegători (47,26%), fiind  foarte aproape de a trece de pragul de 50%, pentru a i se aloca mandatul direct. Totuși, el se vede acum fără mandat, în dauna competitorului său care a prins doar locul 2. Florin Urcan, a reușit să adune doar 4.204 de voturi, adică 17,23%, la mare distanță de Butiulcă, însă ia mandatul în procedura de redistribuire a mandatelor.

Judeţul Mureş are 12 parlamentari, adică 8 deputaţi şi 4 senatori. În urma alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie 2012, aceştia sunt: Marko Bela (UDMR), Alexandru Petru Frătean (USL),  Akos Mora (USL) şi Marius Paşcan (ARD) toţi senatori;  Kelemen Atilla (UDMR), Borbely Laszlo (UDMR),  Kerekes Karoly (UDMR), Cristian Chirteş (USL), Vasile Gliga (USL), Florin Buicu (USL), Cristian Sefer (PP-DD) şi  Florin Urcan (ARD), toţi deputaţi.

 

 

 

 

                                                                                       A CONSEMNAT,

                                                                                       DAN LUDUSAN

 

 

VIZITA PASTORALĂ A Î.P.S IRINEU, LA LUDUŞ.

$
0
0

 

 

Duminică, 9 decembrie 2012, creştinii din parohia ortodoxă Luduş II au fost onoraţi duhovniceşte de prezenţa Î.P.S IRINEU POP BISTRIŢEANUL, Arhiepiscopul Alba Iuliei. La intrarea în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de părintele protopop Viorel Lucian Voşloban, preotul Constantin Savu , membrii consiliului parohial, corul bisericesc, mulţime de enoriaşi şi primarul Ioan Cristian Moldovan cu urarea cântată ÎNTRU MULŢI ANI, STĂPÂNE! PE STĂPÂNUL ŞI ARHIEREUL NOSTRU, DOAMNE, ÎL PĂZEŞTE!, însoţită cu sărutul dreptei înaltului ierarh, cu îngenuncheri, lacrimi de bucurie şi frumoase buchete de flori. Cu toţii şi-au încălzit sufletul cu sfinţenia pericopei evanghelice despre tămăduirea femeii gârbove, pericopă rânduită pentru cea de a 27-a duminică după Rusalii, citită şi mai apoi tâlcuită de Înaltpreasfinţia Sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Î.P.S Irineu, împreună cu părintele diacon consilier economic Rahael Orzeriu, părintele diacon inspector eparhial Petrişor Muntean, părintele protopop Lucian Voşlobanşi preotul Constantin Savu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de cântăreţul bisericesc Sergiu Iacobşi de elevatul cor bisericesc, dirijat de profesorul de religie Septimiu Pop, întărind înţelesurile cristice ale rugăciunilor.

În timpul slujbei au fost cuprinse, cu respectarea canoanelor bisericeşti, pilduitoare momente consacrate hirotonirii întru preot a diaconului Cornel, pe seama Parohiei Ortodoxe Roşia Montana II, protopopiatul Câmpeni şi ridicării de la treapta de citeţ, la treapta de diacon a robului lui Dumnezeu Bogdan Horea, din parohia Dâmbu, protopopiatul Luduş, încheiat cu rostirea Legământului de credinţă, înzestrarea lor cu veşmântul de preot şi cu orarul , dăruite de Î.P.S. Irineu, cu primirea lor la celebrarea Sfintei Liturghii.

 

 

                                   

 

 

Cuvântul de învăţătură al Înaltului ierarh a fost primit de binecredincioşii luduşeni ca un nou îndemn la slăvirea Mântuitorului Iisus Hristos, la meditaţie pe tema numeroaselor pricini de îmbolnăvire a oamenilor în acest început de mileniu trei şi a şanselor de vindecare prin puterea rugăciunilor: „Mereu să avem încredere în Dumnezeul cel viu, aşa cum a avut-o femeia gârbovă. Ea nu şi-a pierdut nicio clipă speranţa că Dumnezeu nu îl dezamăgeşte pe cel care-şi pune încrederea în El. Iisus Hristos i-a recunoscut şi i-a răsplătit credinţa. Aşa trebuie să facem şi noi, creştinii de astăzi, ca femeia gârbovă, oricât de mari ar fi suferinţele, neputinţele şi temerile care ne încearcă. Lui Iisus Hristos să-I dăruim viaţa noastră, pentru că numai aşa ne va însoţi pe toate cărările vieţii atunci când ne va fi mai greu, când vom fi mai nevoitori de ajutorul Său. De la noi, creştinii, se aşteaptă să nu-I întoarcem spatele, să-I cerem ajutorul cu răbdare şi multă credinţă. Înaltpreasfinţia Sa i-a împărtăşit, cu trupul şi sângele Fiului lui Dumnezeu, pe enoriaşii care au trecut prin taina spovedaniei.

 

La otpusul (finalul) Sfintei Liturghii, Î.P.S. Irineu a citit Diploma arhiepiscopală prin care l-a învrednicit pe părintele protopop Lucian Voşloban cu treapta administrativă de iconom stavrofor şi cu dreptul de a fi încins cu brâul roşu. Părintele protopop stavrofor a mulţumit înalţilor oaspeţi pentru prezenţa lor între creştinii ortodocşi din Luduş, pentru înalta distincţie care i-a fost acordată. Mângâindu-l cu privirea sa blândă, Î.P.S. Irineu l-a încurajat: „Părinte protopop, sa fii vrednic în slujirea Bisericii lui Iisus Hristos aici, la Luduş!”. Corul bisericesc a dat din nou glas îngeresc urării : „ÎNTRU MULŢI ANI, STĂPÂNE!„ şi colindei cu largă răspândire în Câmpia transilvană, „O, CE VESTE MINUNATĂ!”.

 

 

 

 

                                                                                 A CONSEMNAT,

                                                                             MIRCEA GHEBOREAN

 

 

Luduseanul Cristi Nistor s-a calificat în finala concursului Vocea României !

$
0
0

 

 

                                      

 

 

Unul din finalistii sezonului doi de la Vocea României este Cristi Nistor, din echipa lui Loredana.

Vineri seară, la Pro TV a avut loc semifinala concursului Vocea României. După ce fiecare dintre cei opt concurenți au interpretat câte două melodii, dintre care una în duet cu foștii concurenți din primul sezon, telespectatorii și jurații au votat.

Echipele au fost invitate pe rand, pe scenă de Pavel Bartoș pentru a anunța cine merge mai departe. Loredana a decis să acorde șanse egale celor doi concurenți, astfel, că finalistul a fost ales în baza voturilor publicului.

 

 

                                      

 

 

Cristi Nistor a primit 82% din voturile telespectatorilor și merge în finala din 26 decembrie 2012.

Cristi Nistor ne-a spus ca nu s-a temut in mod special de nici unul dintre ceilalti semifinalisti:

"Nu pot sa spun ca ma tem de cineva. Suntem colegi si prieteni, si fiecare dintre noi incearca sa ofere publicului tot ce are mai frumos! Noi suntem intr-un concurs in care vocea primeaza, ea este cea mai importanta, dar la fel de adevarat este ca in aceasta industrie conteaza tot “pachetul”. Felul in care te prezinti in fata oamenilor, charisma, atitudinea pe scena… toate aceste lucruri adiacente vocii cred ca fac de multe ori diferenta", mai spune Cristi Nistor.

 

 

                                      

 

 

Felicitari luduseanului nostru, felicitari Cristi Nistor !

 

 

 

 

                                                                                   A CONSEMNAT,

                                                                                   DAN LUDUSAN

 

 

INVITAŢIE PENTRU LUDUŞENI, PENTRU TOŢI MELOMANII DIN JUDEŢUL MUREŞ !

$
0
0

 

 

                     

 

 

 

Luduşeanul Pompeiu Hărăşteanu, licenţiat magna cum laudae al Academiei de Muzică din Bucureşti, solist al Operei Naţionale din Bucureşti şi director al acestei prestigioase instituţii de cultură, profesor universitar, artist de talie internaţională, cu peste 7.000 de spectacole de operă, de recitaluri şi concerte susţinute pe renumite scene lirice din România, Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Austria, China, Japonia, Singapore, Hong Kong, S.U.A. şi din alte state, laureat a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, distins cu premii şi diplome de excelenţă de Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, de alte foruri culturale şi cu trofeul „Zece pentru România”, pentru repertoriul său fascinant, pentru vocea sa puternică şi caldă, cu tulburător timbru, pentru forţa expresiei artistice şi sobrietatea jocului scenic în tălmăcirea celor mai reprezentative pagini din istoria muzicii româneşti şi universale, Cetăţean de Onoare al oraşelor Chişinău, Russe şi Luduş, patron spiritual al Casei de cultură din Luduş, instituţie care-i poartă numele, artistul de operă apreciat ca o excepţie a naturii umane, ca o minune a lumii Operei, ca unicul bas de pe Pământ care, la vârsta de 77 de ani, mai are puterea să cânte Nabucco, va fi prezent pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş joi, 20 decembrie 2012, ora 19, într-un Concert al Filarmonicii locale. Doar pentru luduşeni, indiferent unde domiciliază, intrarea este liberă.

 

 

 

 

                                                                                 A CONSEMNAT,

                                                                             MIRCEA GHEBOREAN

 

 

 

COLINDATORII DIN LUDUS AU INTAMPINAT SARBATORILE DE IARNA !

$
0
0

 

 

Dupa sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, in biserici se vesteste, prin colindele de Craciun, praznicul intruparii Fiului lui Dumnezeu, coborat pe pamant sa-i dezrobeasca pe oameni de pacat si sa-i impace cu Dumnezeu Tatal. Preluand traditia bisericeasca, institutiile de invatamant si de cultura din orasul Ludus, coordonate de administratia locala si cu binecuvantarea cucernicilor parinti duhovnicesti, au organizat, incepand cu anul 1990, concerte si festivaluri de colinde, menite sa-i incurajeze pe prescolari, elevi si tineri in stradania de preluare si pastrare a datinilor strabune, prilejuite de praznicul Nasterii Mantuitorului. In acest an, ele sunt patronate de domnul primar Ioan Cristian Moldovan si sunt sprijinite financiar de Consiliul Local, de sponsori binevoitori si de parintii colindatorilor.

 

 

         

 

 

Debutul a avut loc miercuri, 19 decembrie 2012, cu incepere de la ora 18, prin Concertul de Craciun, regizat de profesorul Kovacs Levente si sustinut de membrii cercului de pian al Casei de Cultura: Riana Hedesiu, Horiana Beldea, Hajnika Kodori, David Popa, Paul Campean, Andreea Bologa, Alex Marcu, Fekete Timea, Mate Imola, Petru Trifan, Tolokan Andrea, Ferenczi Betti, Iszlai Bernadett, Raul Ratiu, Kovacs Andreas, trupa Gold Mask, si grupul de colindatoare "Fenysugar”, din comuna Papiu Ilarian, insotite de profesoarele Mate Catalina si Szanto Rozalia, de directorul scolii, prof. Petru Nemes.

 

 

                

 

 

Joi, 20 decembrie 2012, Casa de Cultura gazduieste alte trei concerte de Craciun, in urmatoarea ordine: de la ora 9.30, cea de-a VIII-a editie a Festivalului "Colinde, colinde”, initiat si regizat de doamna directoare prof. Carmen Petac, cu participarea a 210 prescolari de la Gradinita cu Program Prelungit "Casuta fermecata”, Gradinita P.P. Nr.1 si de la 3 gradinite cu program normal, din Ludus si Gheja, indrumati de doamnele lor educatoare. 

 

 

                

 

 

De la ora 12, grupele de colindatori de la Scoala Gimnaziala Nr.1 si Scoala Gimnaziala "Ioan Vladutiu”, pregatite de profesorul Cornel Pop, Ansamblul folcloric "Ardealul”, cu datini de Craciun, instructori Mariana Pop si Petru Pop.

De la ora 14, Concertul de colinde al elevilor de la Liceul Tehnologic, instruiti de profesorul de religie Septimiu Pop.

 

 

                

 

 

Vineri, 21 decembrie 2012, cu incepere de la ora 9, peste 150 de copii din clasele I – IV ale scolilor din oras au sustinut un recital de colinde in peisajul feeric al parcului din fata primariei, impodobit festiv pentru sarbatoarea Nasterii Pruncului Iisus Hristos.

 

 

         

 

 

De la ora 17, bunul Mos Craciun i-a vizitat pe copiii din Rosiori, Ludus si Gheja, cu autobuzul sau luminat si impodobit sarbatore ste, pregatit sa daruiasca aproximativ 1.200 de pachete. Parintii cu copii in brate au fost sfatuiti sa aiba un comportament civilizat si sa evite inghesuiala la urcarea in autobuzul lui Mos Craciun.

 

 

               

 

 

Sambata, 22 decembrie 2012, Primaria si Casa de Cultura "Pompeiu Harasteanu” ii invita, in mod deosebit, pe tineri si adulti la seara de colinde "Sa-i cantam toti Domnului”, programata sa inceapa la ora 17. Participa corurile celor patru biserici ortodoxe din oras, corurile bisericilor greco-catolica, reformate, baptista, Adventiste de Ziua a 7-a, "Betel” si "Immanuel”.

 

 

 

 

                                                                                      A CONSEMNAT,

                                                                                 MIRCEA GHEBOREAN

 

 

 

                                                                                                                                                 FOTO:

                                                                                                                                 VLAD ALEXANDRU PETAC

 

 


Craciun fericit ! Kellemes Karacsonyi unnepeket !

$
0
0

 

 

Craciunul este o sarbatoare a carei magie ne inconjoara pe toti, trebuie doar sa stim sa o simtim. Tocmai pentru a intra in atmosfera, ne-am gandit sa va destainuim cateva informatii despre obiceiurile de Craciun de care ne aducem aminte cu drag in fiecare an, inainte de sarbatori. 

Bradul este un obicei binecunoscut al sarbatorii de Craciun - parca nu e Craciun daca nu miroase in casa a brad! Obiceiul este atestat prima data la egipteni, care, in ziua solstitiului de iarna, isi decorau casele cu frunze de palmier. Obiceiul a fost apoi preluat de romani, care au inlocuit palmierul cu bradul. Brazii au fost impodobiti timp de multe secole cu mere, prajituri, dulciuri. Martin Luther a fost primul care a folosit lumanari pentru impodobirea bradului, in secolul al XVI-lea. Prin 1610, in Germania, a fost inventata beteala, un alt obiect nelipsit din arsenalul de decorare a bradului. In acea vreme, nu era numai argintie, ci chiar din argint, care a fost folosit in acest scop pana la jumatatea secolului trecut.

In 1892, la zece ani dupa patentarea becului, acesta a fost adaptat pentru bradul de Craciun si astfel, luminat feeric, acesta a devenit si mai placut ochiului. In Romania, bradul de Craciun a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, suprapunandu-se peste vechiul obicei autohton al butucului de Craciun - un trunchi de brad taiat (jertfit) si ars pe vatra in noaptea de 24 spre 25 decembrie, simbolizand moartea si renasterea zeului autohton Craciun. Obiceiul, atestat pe vremea romanilor, a disparut intre timp. Si iata ca obiceiul impodobirii bradului este un obicei de care ne bucuram si astazi si fara de care Sarbatoarea Nasterii Domnului nu poate fi completa. Unele popoare asaza langa bradul de Craciun si o iesle infatisand nasterea Domnului, in care se regasesc Fecioara Maria, Iosif si pruncul Iisus, alaturi de cei trei magi, de ingeri si de animalele din staul, care l-au incalzit cu rasuflarea lor pe Mesia nou-nascut.

Steaua
 pe care o punem in varful bradului de Craciun este simbolul stelei care s-a aratat in Betlehem, vestind nasterea lui Iisus Hristos si calauzindu-i pe cei trei magi la ieslea saraca in care acesta se nascuse. 

 

 

      

 

 

Steaua care s-a aratat celor trei magi de la Rasarit este evocata si de steaua cu care merg copiii romani la colindat: o stea mare, din lemn, impodobita cu hartie colorata si cu crengute de brad sau vasc, pe care este lipita, de obicei, si o iconita cu Maica Domnului si Pruncul.

Legenda spune ca Mosul traieste impreuna cu Craciunita sa la Polul Nord, unde tot timpul anului mestereste jucarii, ajutat de spiridusii sai. An de an, negresit, in Ajunul Craciunului, Mosul isi incarca sania cu jucarii si zboara cu sania trasa de cei opt reni, oprindu-se la casa fiecarui copil. Coboara pe hornul casei si lasa cadourile, iar cand are timp, bea lapte si mananca prajiturelele pregatite special de copii. 

Potrivit traditiei, Vascul poarta noroc (mai ales fetelor nemaritate) si trebuie pus de Anul Nou la intrare in casa sau la icoana. Utilizarea lui dateaza inca dinainte de crestinism, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele, in semn de celebrare a venirii iernii. Este una dintre plantele ce inveselesc Craciunul, simbolizeaza pace si bucurie, iar sarutul cuplurilor sub vasc semnifica prietenie si statornicie.

 

 

                    

 

 

Cum stim de mici, Trei magi de la Rasarit s-au dus in Ierusalim calauziti de steaua ce li s-a aratat pentru a se inchina pruncului Iisus. Ajunsi in ieslea cea saraca, au cazut la pamant, I s-au inchinat si, deschizandu-si vistieriile, I-au daruit aur, tamaie si smirna. I-au adus aur ca unui imparat, pentru ca se profetise ca el va fi regele iudeilor, tamaie ca unui prooroc si invatator si smirna ca unui arhiereu care avea sa Se jertfeasca pentru toata lumea. In epistole, numele celor trei magi nu este mentionat, dar in popor li se spune Casper din Tarnish, Balthazar din Saba si Melchior din Arabia. Ei ii reprezinta pe toti credinciosii care incearca, prin faptele lor, sa aduca “daruri” Celui care ne-a izbavit de pacate. 

Mos Craciun, un personaj destul de controversat, este cunoscut sub mai multe nume: Santa Clause, Saint Nick, Kris Kringle sau Father Christmas. Batranelul carunt, cu barba lunga si alba, imbracat in traditionalul sau costum rosu, pe care il cunoastem de mici copii, este patronul traditional al Craciunului in multe state ale lumii si cel care ii rasplateste in fiecare an pe copii cuminti cu daruri.

Craciunita, Poinsetia sau Euphorbia pulcherrima sau Floarea Noptii Sfinte este folosita pentru decorarea casei in perioada sarbatorilor. Descoperita de Dr. Joel R. Poinsette, ambasadorul Statelor Unite la Mexic, Poinsetia a devenit simbolul Craciunului in America de Nord si de Sud. 

Nici mancarurile traditionale nu lipsesc din nici o casa, de Craciun. La noi, romanii, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie. 
Gospodinele pregatesc tot felul de bunatati, intre care la loc de cinste se afla sarmalele, caltabosii, toba, lebarul, carnatii si friptura. La toate acestea se bea, de obicei, vin rosu, adesea fiert cu zahar si scortisoara. Alte popoare, precum americanii, aleg bucate mai dietetice, din curcan. Orice am manca insa, important este ca familiile se reunesc in jurul mesei, ca e pace si voie buna. 



Sarbatori fericite pline de iubire si caldura atat in inimi, cat si in camine!

 

 

 

 

 

                                                Echipa Ludus On Line si echipa Radio Transilvania Ludus va ureaza:

 

                                                              Craciun fericit !       Kellemes Karacsonyi unnepeket ! 

 

 

 

Accident deosebit de grav.

$
0
0

 

 

În ziua de 26.12.2012, ora 11.41, pe DN 15 E60, în afara localităţii Sânpaul, S.Ş.de 60 ani, din oraşul Luduş, judeţul Mureş,aflat la volanul unuiautoturism,  pe fondul neatenţiei în conducere, a pătruns pe sensul opus de mers intrând în coliziune cu un autotren, condus de D.C. de 53 ani, din Brăila.

 

 

                               

 

 

În urma accidentului a rezultat decesul a doi pasageri din autoturism : F.I. de 37 ani, din municipiul Sibiu şi S.T. de 13 ani, din Luduş, rănirea gravă a unui alt pasager – S.K. de 40 ani, din Luduş, şoferul autoturismului şi un alt pasager, suferind leziuni uşoare. 

 

 

 

 

                                                                             COMISAR SEF DE POLITIE,

                                                                                       LIVIA POPA

                                                                                      I.P.J. MURES

 

 

Festivalul de colinde ,,Să-i cântăm toți Domnului” a făcut sală plină la Casa de Cultură “Pompeiu Hărășteanu” !

$
0
0

 

 

După succesul înregistrat anul trecut cu prima ediție a Festivalului de colinde ,,Să-i cântăm toți Domnului”, Casa de Cultură ,,Pompeiu Hărășteanu” Luduș, director Dorin Grama, a organizat o nouă ediție. Au participat zece coruri reprezentative ale bisericilor Ortodoxă Luduș, Greco-Catolică ,,Sfântul Petru” Luduș, Reformată Luduș-Roșiori, Adventistă de ziua a 7-a Bettel și Imannuel, Baptistă Ludușși Maranatha.

 

 

                      

 

 

Festivalul – Un mare succes

,,În această ediție a Festivalului de colinde practic sunt reprezentate toate denominațiile creștine din oraș”, ne-a declarat consilierul local USL, Daniel Totu, unul dintre cei mai activi organizatori. Sala Mare a Casei de Cultură a fost ocupată până la ultimul loc de spectatorii care au avut ocazia să vadă nu o competiție între corurile bisericilor participante, ci o susținere totală pentru religia creștină. Cei care au urcat pe scenă au cântat într-o deplină armonie, au învățat unii de la alții, indiferent că erau români sau maghiari.

,,Am venit ca să îi cântăm Domnului, să ne bucurăm de marea sărbătoare a Nașterii Domnului printr-o altă abordare, să ne umplem sufletele de liniște, de pace, să fim mai buni, să fim mai aproape unii de alții, indiferent de denominare pentru că toți suntem creștini”, a ținut să precizeze Daniel Totu care a exprimat mulțumiri primarului Cristian Moldovan, directorului Dorin Grama, directorului Cristian Georgescu de la televiziunea TTM și prezentatorilor Mihai Nașca și Toth Maria Orsolya.

După succesul înregistrat în acest an, organizatorii se gândesc încă de acum la ediția a III-a. Una la care să fie invitate și coruri din localitățile învecinate. După care, în anul 2014, vizionarul Daniel Totu vede o ediție cu participare județeană la Festivalul de colinde ludușean.

 

 

 

 

                                                                                     A CONSEMNAT,

                                                                                   Ioan A. Borgovan

 

 

Topul celor mai cotate firme din Luduş, pe 2012 !

$
0
0

 

 

Nu cu mult timp în urmă, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Mureş a făcut cunoscut Topul Firmelor din judeţul Mureş, o oglindă a operatorilor economici cu cele mai bune rezultate economico-financiare, un top al firmelor de succes.

Alexandra Furdui, reprezentanta CCI la Luduş ne-a declarat că Topul este „un instrument de clasificare al firmelor, conform unei metodologii unice pe ţară şi recompensează eforturile celor mai performante firme din cele aproape 16.000 de societăţi comerciale din judeţ”.

 

 

Opt firme pe primul loc...

Cea mai titrată societate comercială din oraş, „SC ZAHĂRUL LUDUŞ” SA, director ing. Ioan Armenean este din nou pe primul loc în clasamentul Întreprinderilor mijlocii pentru fabricarea zahărului, fiind o adevărată emblemă a industriei locale.

 

 

               

 

 

Pe acelaşi loc I se clasează MENELV BORSE SRL (Marilena Tinca) în categoria întreprinderilor mijlocii din industria articolelor de voiaj, marochinărie şi a articolelor de harnaşament; ELCONS 2000 SRL (Maria Daniela Nemeş) pentru fabricarea articolelor metalice în întreprinderi mici; SEFAR INTERNAŢIONAL SRL ( Antonio Gian Franco Fara) la fabricarea mobilei n. c. a; STEKAS CONSERV SRL (Ştefan Kaşler) pentru lucrări în construcţii; HAPPY SERV SRL (Zachei Petrea) pentru activităţi de transport; ZAHARCOM SRL (Francois – Xavier Podvin) – Comerţ cu ridicata al zahărului şi DRAGOŞ şi SANDA SRLîn comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice.

Pe locul al II al Topului s-au clasat firmele COMARO SRL– Constantin Iacob pentru turnarea metalelor neferoase; ROMFERCHIM SRL – Sorin Nemeş pentru fabricarea articolelor metalice şi RO DACIA COM SRL– Dănilă Moldovan pentru comerţul cu ridicata.

Pe poziţia a 3-a s-au clasat firmele BUJOOBO PRODCOM SRL– Ioana Bucşa pentru fabricarea produselor din carne; DACTYLIS PROD SRL– Angelica Rodica Mocan pentru fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie; BERCAS IMPEX SRL– Luciano Bertocco, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; STOMATER SERV COM SRL– Cornel Ercean, comerţ cu amănuntul al carburanţilor şi FARMACIA PANAX SRL– Maria Liteanu.

Pe locuri fruntaşe s-au clasat KOMPONENT SRL– Sidonia Cîrpaciu ( Fabricarea produselor din material plastic); INTRA SERV SRL– Alin Bocicor (Activităţi de inginerie şi consultanţă); FRANZELUŢA SRL– Szász Attila, comerţ cu amănuntul; ZONIX SRL– Nicolae Marian, comerţ cu amănuntul şi XENIA INFO SRL– Szász Blaj, Hoteluri şi alte facilităţi de cazare.

 

 

 

 

                                                                                 A CONSEMNAT,

                                                                               Ioan A. Borgovan

 

 

La multi ani 2013 !

$
0
0

 

 

  

 

 

Sunt atatea urari frumoase de la multi ani, dar parca majoritatea sunt doar niste exagerari in care nici macar noi nu credem. O sa comentati ca ” Da’ cum sa nu credem ? Cum poti sa spui asa ceva ?! “, ei bine, hai sa luam o urare dintre sutele de urari de sarbatori de pe net si sa analizam putin la rece, ce uram noi de fapt.

Inainte de a analiza in amanunt o urare, vreau sa mai spun ca aceasta ceremonie se transformase acum cativa ani intr-o competitie “Cine trimite cea mai frumoasa urare ?”. Toata lumea cauta pe net, edita SMS-uri primite si le trimitea mai departe, si lumea uitase aproape complet de gestul in sine de a ura un an nou mai bun decat cel anterior. Acum, cu atatea surse de inspiratie, care au ajuns sa sufoce deja mintile oamenilor, chiar si cele mai frumoase urari si-au cam pierdut valoarea, dar din fericire raman acele urari care intradevar sunt urari personale, simple si banale, dar care inseamna mai mult decat o urare “rece” de genul:

“Cand orologiul noptii va limita hotarul, Si cu batai scurte va mai trece un an, In cinstea tineretii vom ridica paharul, Urandu-ti: sanatate si un sincer LA MULTI ANI !”

 

 

             

 

 

Pare o urare frumoasa, dar sa ne gandim putin. Chiar e ceva ce ne-ar spune sincer o persoana apropiata ? Este probabil o urare scrisa de o persoana care n-a ajuns niciodata poet, dar care macar a incercat. Pe mine ma deprima “opera” de mai sus, ma face sa ma simt batran, cu gandul la tinerete, ca si cum in momentul de fata as fi plin de regrete, de parca in momentul actual n-as mai fi in stare de ce am fost in “tinerete”. Probabil din lipsa de vocabular sau de idei acesta a fost rezultatul cu care s-a multumit autorul si nu i-a mai pasat nici lui. Senzatia de trecere lenta a timpului imi creeaza o stare de disconfort, deci sigur n-as fi bucuros sa primesc asa o urare.

Sunt zeci, daca nu sute de feluri in care s-ar fi putut interpreta cele de mai sus, dar intelegeti voi ideea. Sa fiti originali ! Oricum nu prea puteti, intr-un fel sau altul, nimic nu e complet original, asa ca mai bine fiti simpli, nu complicati viata nimanui cu ceva fals si lipsit de sentimente.

Ideea finala este sa nu faceti / nu spuneti ceva doar de dragul de a va incadra in tiparele societatii, ca pana la urma e o mica ipocrizie si asta. Fiti voi insiva si nu mai incercati sa impresionati pe nimeni cu minciuni sau cu niste cuvinte pompoase care nu-s ale voastre, ca asa cum si voi stiti cand primiti un mesaj “fals”, asa si altii isi dau seama repede.

 

 

S-aveti un an plin de realizari ! La multi ani 2013 !

 

 

 

                                                                                  Pentru conformitate,

                                                                                               S.S.D.

 

 

Viewing all 122 articles
Browse latest View live