DE DRAGOBETE, LA LUDUŞ
Primăria oraşului Luduş şi Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” au organizat pentru tinerii luduşeni, duminică, 24 februarie 2013 spectacolul PORTATIVUL DRAGOSTEI. Şi-au dat concursul soliştii Cercului de Canto „Bella Musica”, îndrumaţi de profesorul Cornel Pop şi cei 14 solişti ai Cercului de Canto „Bella Musica”, din Câmpia Turzii. Au fost răsplătiţi cu aplauze soliştii Mihai Florea, Mariana Mărginean, Raluca Mureşan, Mara Hădărig, Oana Timea Pop, Erika Varga, Robert Bukosi, Andrada Bercea, Alessandra Zaharia, Bianca Boar, dansatorii trupei „Gold Mask”, componenţii Clubului de dans „Danessa” şi mai experimentata solista Timea Fekete, precum şi invitaţii lor din Câmpia Turzii, care şi-au asumat plăcuta misiune să reînvie bucuria întâlnirii cu sărbătoarea folclorică „Dragobetele sărută fetele”. Prezentarea întregului program a fost realizată de liceana Ariadna Pop. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită cu spectacolul de sunet şi lumini creat de domnul Cornel Sabău.

“O FLOARE-N DAR”!
Cu ocazia Mărţişorului, Clubul Copiilor Luduş în parteneriat cu toate Grădiniţele oraşului Luduş, clasele 0 de la Şcoala Gimnazială I.Vlăduţiu Luduş şi Şcoala Gimnazială Sânger, au realizat o acţiune cu scop caritabil pentru “Asociaţia Impuls” din Luduş sub denumirea “O floare-n dar”. S-au realizat expoziţii cu vânzare la toate unităţile şcolare amintite. Initiatoare si organizatoare a fost doamna Olga Pal care ne-a si spus cateva cuvinte:
“Mulţumim tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în această acţiune şi sperăm, cu această ocazie, că şi în sufletul copiilor de la “Asociaţia Impuls” a răsărit soarele!”
BANI PENTRU CULTURĂ, SPORT ŞI AJUTOARE SOCIALE
În şedinţa ordinară a Consiliului Local Luduş, din 19 februarie 2013, cultura a fost privilegiată. Consilierii locali au aprobat iniţiativa primarului Ioan Cristian Moldovan de a se aloca, de la bugetul local, 2000 de lei pentru organizarea, în data de 8 martie 2013, a spectacolului aniversar al Ansamblului de dansuri populare „Ardealul”; 2000 de lei pentru tipărirea romanului de ficţiune al scriitorului luduşean Mircea Moldovan; 2000 de lei pentru realizarea unui compact disc de muzică populară – etno – folk al interpretei luduşene Csegoldi Erika. Tot 2000 de lei au fost alocaţi şi Asociaţiei sportive „Atletic Club Sportin” Luduş, în vederea participării la finalele Campionatului Naţional de Cros, de la Botoşani, care vor avea loc în zilele de 1 şi 2 martie 2013. Din grijă faţă de cetăţenii aflaţi în situaţii dificile, consilierii au aprobat acordarea unui ajutor în valoare de 10000 de lei, familiei Valer Ţandea, de pe strada Liliacului, nr.50, a cărei locuinţă a fost distrusă de un incendiu în data de 22 decembrie 2012, precum şi acordarea de 3 indemnizaţii de îngrijire a bolnavilor cu handicap grav din oraş. Pe ordinea de zi a şedinţei a inclusă şi hotărârea de aprobare a listei de prioritate pentru acordarea locuinţelor ANL celor 52 de solicitanţi care au îndeplinit prevederile punctului A din criteriile prevăzute în Anex nr.3 din Regulament. Cu deosebită satisfacţie a fost acceptată suma de 150.000 de lei oferită de SC Zahărul Luduş SA, Primăriei oraşului Luduş, prin Contractul de sponsorizare nr. 1865/31.12.2012, pentru achiziţionarea unei autoutilitare pentru stingerea incendiilor.
MIHAI VITEAZUL, LA LUDUŞ
Mihai Voievod Viteazul, întâiul unificator de neam şi ţară românească , în spaţiul Daciei străbune, va avea, în curând, la Luduş un Monument. Monumentul va fi amplasat în vechiul centru civic al oraşului, lângă impunătorul tricolor românesc din Piaţa Unirii, spaţiul cu rezonanţă, amintind din neam în neam de participarea luduşenilor la înfăptuirea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918, când fapta Viteazului a fost pecetluită pentru vecie.
Hotărârea a fost adoptată de Consiliul local Luduş, fără nici un vot împotrivă, în data de 19 februarie 2013, după prezentarea proiectului iniţiat de domnul primar Ioan Cristian Moldovan. Documentul cuprinde precizarea că amplasarea Monumentului se face cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţie şi cu avizul privind concepţia artistică emis de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în temeiul analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public.
Extrasul de Carte Funciară, emis de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Luduş şi ataşat ca anexă la Hotărârea Consiliului local, atestă că spaţiul, în suprafaţă de 1555 mp , ales pentru amplasarea Monumentului, a fost înregistrat în anul 1884 ca domeniu public al comunei Luduş, iar din anul 1922, ca proprietate a Statului Român. Din proiectul de construcţie, rezultă că soclul Monumentul va avea înălţimea de doi metri şi treizeci şi cinci de centimetri. Bustul turnat în piatră topită de sculptorul Şimon Attila are înălţimea de un metru şi treizeci de centimetri. Data la care Primăria va organiza festivitatea de dezvelire şi sfinţire a bustului lui Mihai Viteazul urmează să fie anunţată din timp.

LĂSAŢI-VĂ SUFLETELE CUPRINSE DE BUNĂTATE!
Cu acest creştinesc îndemn şi-a început alocuţiunea de deschidere a Târgului de mărţişoare, de la Luduş, liceana Maria Diana Man, preşedinta Consiliului şcolar al elevilor de la Liceul Tehnologic Nr.1, iniţiatoarea şi coordonatoarea generoasei acţiuni de colectare a donaţiilor pentru copiii cu grave dizabilităţi trataţi la ASOCIAŢIA IMPULS, din oraş. La festivitatea desfăşurată la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, miercuri, 27 februarie 2013, au participat câteva sute de elevi, numeroase cadre didactice, mulţi dintre ei fiind şi creatorii mărţişoarelor expuse spre vânzare în holul Casei de cultură. Acţiunea, menită să stimuleze voluntariatul, civismul şi spiritul de solidaritate interumană, este organizată în parteneriat cu Primăria oraşului Luduş, Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, Şcoala Gimnazială Nr.1, Şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu”, Grădiniţa „Căsuţa fermecată” şi Clubul Copiilor. Organizatorii, creatorii de mărţişoare şi toţi cei care s-au oferit să contribuie la reuşita târgului au fost felicitaţi şi încurajaţi de domnul primar Ioan Cristian Moldovan, de d-na prof. Cristina Cârcoană şi dl. prof. Adrian Banea, directorii şcolilor gimnaziale, de doamnele înv. Ana Bordan, Ionela Brătean, psiholog şcolar şi Marioara Şofron, preşedinta ASOCIAŢIEI IMPULS, care au fost şi primii cumpărători de mărţişoare. În acest context, trebuie apreciată activitatea de voluntariat a liceenelor Tatiana Buha, din a XI-a A, Diana Cheţan şi Raluca Hagău, din a XI-a D, cele mai apropiate colaboratoare a iniţiatoarei proiectului. Luduşenii cu suflet bun pot cumpăra mărţişoarele expuse în holul Casei de cultură, zilnic, între orele 8 – 20, în săptămâna 1 – 8 martie 2013.
INVITAŢIE LA O NOUĂ SEARĂ DE FILM!
Succesul înregistrat în luna ianuarie cu filmul „Pictorul”, i-a încurajat pe consecvenţii animatori culturali Şimon Attila şi Kovacs Levente să programeze o nouă seară de film la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, din Luduş, tot cu intrare gratuită. Vineri, 1 martie 2013, începând cu ora 18,30, le oferă luduşenilor filmul de artă PIANISTUL. Bazat pe memoriile strălucitului pianist W. Szpillmann, pelicula prezintă drama unui evreu polonez supravieţuitor în ghetoul din Varşovia, în anii ocupaţiei naziste.
Evenimentul cultural va fi precedat de întâlnirea celor 50 de copii şi tineri din Luduş, Iernut şi Papiu Ilarian, care s-au înscris la Festivalul Short Time 2013 Luduş, cu fotograful profesionist Marius Popa, din Luduş, cu doamna Bodo Rozalia, din Cluj Napoca, absolventă a Facultăţii de Artă şi Design, secţia foto-vodeo şi cu alţi membri ai juriului festivalului.
A CONSEMNAT,
MIRCEA GHEBOREAN